Van eenmanszaak naar BV

Ronald Visser | Datum: 11 november 2013 | Categorie: Nieuws

Eens krijgt u met de vraag te maken: past mijn rechtsvorm nog wel bij mijn onderneming? Wanneer uw bedrijf groeit, groeit uw omzet immers mee. Dit kan uw fiscale situatie dusdanig veranderen dat de overstap van eenmanszaak naar bv het overwegen waard is. Een bv biedt immers meer juridische bescherming dan een eenmanszaak, en ook andere fiscale voordelen.


Maar wat is nu precies het verschil tussen een eenmanszaak en een bv? Vanaf welk punt wordt het interessant om over te stappen? En waar moet u bij de overgang van een eenmanszaak naar een bv op letten? House of Solutions vertelt u alles wat u moet weten.

Belangrijke verschillen tussen een eenmanszaak en een bv

De juridische aansprakelijkheid is bij een eenmanszaak anders geregeld dan bij een bv. Dit is wellicht het meest bekende verschil tussen beide rechtsvormen; waar de ondernemer bij een eenmanszaak altijd hoofdelijk aansprakelijk is, vormt de bv op zichzelf een aparte rechtspersoon.

De overstap van eenmanszaak naar bv verandert dus uw aansprakelijkheid. Maar dat is niet het enige – ook uw fiscale situatie als ondernemer verandert. Waren uw persoon en uw bedrijf eerst dezelfde entiteit, nu worden deze gescheiden. Stapt u over van een eenmanszaak naar een bv, dan bent u als directeur-grootaandeelhouder werknemer van uw eigen bedrijf. Dit betekent dat een aantal fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling, komen te vervallen. Daar staat echter tegenover dat u bij een bv doorgaans minder belasting over de winst verschuldigd bent.

Waar moet u bij de overstap op letten?

Wanneer u besluit om vanuit uw eenmanszaak een bv op te zetten moet u ten eerste bepalen welke structuur voor uw onderneming ideaal is. Wilt u alle aspecten van uw bedrijf via één bv laten verlopen, of is het juist handiger om vanuit een holding met één of meerdere werkmaatschappijen te werken?

Ook moet u zich afvragen of de overstap van een eenmanszaak naar een bv loont. Het oprichten van een bv brengt op jaarbasis meer kosten met zich mee, bijvoorbeeld doordat u verplicht bent om elk jaar een jaarrekening in te dienen. Daarbij geldt ook dat u beneden een bepaalde bruto winst beter af bent met een eenmanszaak dan met een bv. Het exacte omslagpunt is afhankelijk van meerdere factoren.

House of Solutions kan u uiteraard uitgebreid over deze vragen adviseren. Overweegt u om over te stappen en heeft u behoefte aan professionele ondersteuning? Neem dan [contact] op met ons team.

Onze specialist bij House of Solutions

Ronald Visser | Managing partner

 

Terug naar financieel nieuws overzicht